Claudicatio

Maartje Peeters en Marjan van Delst

Maartje Peeters Algemene fysiotherapie
MS begeleiding

Email: info@denhoogenreek.nl

Etalagebenen? Lopen!

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking. Volgens de laatste schattingen heeft 1 op de 5 volwassenen, ouder dan 50 jaar, last van deze ouderdomziekte. De term etalagebenen slaat op het feit dat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten staan, vanwege pijn bij het lopen. Voor een etalage in een winkelstraat kan het stilstaan goed gecamoufleerd worden.

Door een vernauwing in de bloedvaten treden klachten als een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op. Daardoor zijn dagelijkse activiteiten thuis, op het werk en in het sociale leven soms lastig vol te houden. Maar het is belangrijk dat je toch blijft bewegen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. Belastende vaatoperaties of ingrepen (zoals een dotterbehandeling) kunnen op deze manier worden voorkomen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat ondersteuning bij looptherapie door een fysiotherapeut betere resultaten oplevert dan niet begeleide programma’s. Als fysiotherapeut zijn Marjan en Maartje aangesloten bij het chronisch zorgnet (voorheen claudicationet).

Slagaderverkalking zit niet alleen in de benen, maar in het gehele lichaam. Het veranderen van leefstijl beïnvloedt de nadelige effecten dan ook positief.

Beperk risicofactoren zoals:
– ongezond eten
– overgewicht
– weinig bewegen
– stop met roken

Ook is er een bewezen positief effect op hart en longen (verbeterde longfunctie en pompfunctie). Met motivatie, wilskracht en doorzettingsvermogen kom je verder!

Graag helpen en begeleiden wij u hiermee. Neem gerust contact op.

" Fit en gezond blijven met een glimlach "

- Maartje Peeters

AED apparaat

Natuurlijk is de praktijk ook in het bezit van een AED-apparaat.

Claudicatio