Oedeemtherapie
Marjan van Delst
Oedeemtherapie
Oedeem is een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels. Het veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Dit ontstaat vaak geleidelijk en kan meerdere oorzaken hebben.
De Oedeemtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem. Er zijn verschillende vormen van oedeem.
Lymfoedeem; er kan sprake zijn van primair en secundaire lymfoedeem. Aangeboren lymfoedeem noemen we primair lymfoedeem.
Als er oedeem ontstaat door een beschadiging van lymfevaten of lymfeklieren noemen we het secundair lymfoedeem.
Secundair lymfoedeem; kan bijvoorbeeld ontstaan aan de arm na verwijdering van okselklieren bij borstkanker of aan de benen als er lymfeklieren in de lies of buik zijn verwijderd. Ook na bestraling, trombose, langdurig bestaande spataderen, infecties (wondroos) of na een ongeval of grote operatie kan lymfoedeem ontstaan. Deze vochtophoping kan veel pijnklachten veroorzaken.
Veneus oedeem; ten gevolge van bijvoorbeeld spataders of een minder goed werkend kleppensysteem in de vaten kunnen de voeten en de (onder)benen opgezwollen raken. Vaak voelen de benen erg rusteloos en is er sprake van kramp in de kuiten.
Lipoedeem; lipoedeem betekent letterlijk vet en vochtophoping. Het is een pijnlijke, chronische ziekte. Er is sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Het lymfesysteem werkt vaak niet optimaal.
"Het lichaam heeft een groot zelfherstellend vermogen en soms kan ik net het extra steuntje zijn."
Aanmelding
Oedeemtherapie is een chronische indicatie. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw specialist of huisarts.
Onderzoek en behandeling
Oedeemtherapie bestaat vaak uit een combinatie van meerdere therapieën die of tegelijkertijd worden uitgevoerd of na elkaar plaatsvinden. Dit is om het effect van de therapie te ondersteunen of te kunnen behouden.
Manuele lymfedrainage is een zachte, pompende massage van de huid. Het lymfesysteem wordt hierdoor gestimuleerd weer (sneller) te gaan functioneren. Het bevordert de afvoer van het vocht naar de lymfeklieren en tegelijkertijd wordt de opname van het vocht verhoogd.
Ambulante compressietherapie is een combinatie van zwachtelen en beweging. Zwachtels geven van buitenaf druk op het aangedane gebied. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van vocht. Door tegendruk van het verband, drukken spierbewegingen, de huid tegen het verband aan. Elke spierbeweging werkt dan als een soort pomp. Veel beweging heeft daarom een ondersteunend effect op afname van vocht.
Indien er voldoende vochtafname is bereikt wordt er een therapeutisch elastische kous (TEK) aangemeten. Deze kous geeft een bepaalde druk en zorgt ervoor dat het behaalde resultaat behouden blijft. Het vocht kan niet opnieuw optreden. Het dragen van elastische kousen zorgen ook vermindering van pijn en vermoeidheid Het is belangrijk een kous overdag zo lang en vaak mogelijk te dragen. Bij de Huidpraktijk wordt uw arm of been zeer nauwkeurig opgemeten waarna een kous wordt besteld. Het duurt gemiddeld 1 tot 2 weken voor een kous geleverd wordt. U wordt dan gebeld voor het maken van een afspraak om de kous te komen passen.
Lymftaping is een aanvullende techniek waarbij tape direct op de huid wordt geplakt. Deze tape zorgt voor extra afvoer van weefselvocht.
Aantal behandelingen
De behandelfrequentie bij oedeemtherapie ligt in het begin vaak hoog, zo’n 2 tot 3 maal per week. Deze frequentie van behandeling is met name afhankelijk van de ernst van het oedeem, de duur dat het oedeem al aanwezig is en uw conditie. Er zal regelmatig gemeten worden om te kunnen bepalen om te kunnen bepalen wat de voortgang is van de behandeling.
Kosten en vergoeding
Behandelingen van oedeem worden, indien chronisch van aard, na de twintigste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste twintig oedeembehandelingen komen, wanneer u hiervoor bent verzekerd, uit het aanvullende pakket. Heeft u geen aanvullende verzekering, dan zijn de kosten voor de eerste 20 behandeling voor eigen rekening. Informeer uw zorgverzekeraar om te raadplegen welke rechten u heeft op vergoeding en naar de polisvoorwaarden.