COPD

Kim Keeling

COPD in onze praktijk

Kim Keeling is gespecialiseerd in het trainen van mensen met COPD. Zij neemt ook deel aan het COPD netwerk.

We hebben wekelijks oefengroepen, waarin patiënten gezamenlijk onder begeleiding komen trainen.

Wat is COPD?

Chronic Obstructive Pulmonary Desease (COPD) is een chronische (langzaam) progressieve longaandoening. Het is een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis.

Door middel van longfunctietesten en een CT-scan (driedimensionaal beeld van de longen) kan de longarts de diagnose COPD vasstellen. 

COPD is een longaandoening waarbij de patiënt steeds meer moeite heeft met ademhalen. Omdat de luchtwegen blijvend vernauwd zijn werken de longen steeds minder goed. Er is sprake van een blijvende ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Dit kan mogelijk worden veroorzaakt door jarenlang roken of door ingeademde lucht waarin zich prikkelende stofdeeltjes (bijvoorbeeld gifstoffen- of metaaldeeltjes) bevinden. Dit kan voorkomen bij bepaalde beroepen waarbij deze deeltjes vrij kunnen komen.

De verschijnselen zijn o.a. hoesten, slijm in de luchtwegen, benauwdheid, kortademigheid bij inspanning en een piepend/brommend geluid bij ademen.

In de loop van de jaren krijgt een COPD patiënt steeds meer moeite om genoeg lucht te krijgen. Helaas is het niet mogelijk om het te genezen. Echter een gezonde manier van leven en een goede behandeling kunnen een positieve invloed hebben op het verloop van deze ziekte. Sommige patiënten gaan inspanning voorkomen omdat zij bang zijn het weer benauwd te krijgen. Terwijl het juist belangrijk is om voldoende te blijven bewegen en hierdoor een zo’n goed mogelijke conditie te krijgen en of te behouden.

Wilt u hier meer informatie over, neem dan contact op middels ons contactformulier.

Kim Keeling Algemene fysiotherapie
Master manuele therapie
Dry needling
Longfysiotherapie

Email: info@denhoogenreek.nl

Waarbij kan de fysiotherapeut u helpen?

Het longreactivatie programma is erop gericht om:

Wij zijn aangesloten bij

– FysUvo, COPD netwerk Noord-Brabant
– COPD netwerk Nijmegen e.o.
– Chronisch zorgnet
Oefenzaal COPD