Dry needling

Marjan van Delst, Harm Kuijpers en Kim Keeling

Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een acupunctuurnaaldje je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in spieren, die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, zoals: stress, overbelasting, verwondingen, verkeerde beweging, slaaptekort, sportblessures, langdurige immobiliteit t.g.v. bijvoorbeeld gips, langdurige overbelasting t.g.v. werkhouding of statiek. Het menselijk lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.
De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van je klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om die spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje van deze punten, zullen de spier(en) zich ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid/stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden, ter vermindering van klachten en preventief.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling.