Osteopathie

Anouk Willems

Anouk Willems Osteopathie

Email: info@osteopathiewillems.nl
Telefoon: +31 648368179
Openingstijden: Do:13.30-17.00

AGB-code 90118785
Aangesloten bij het NRO

Osteopathie is een manuele behandelmethode die zich richt op het herstellen van het evenwicht in het lichaam. In de osteopathie wordt het menselijke lichaam gezien als één geheel, waarbij spieren, gewrichten, organen, zenuwen en bloedvaten met elkaar verbonden zijn. Wanneer één van deze systemen niet goed functioneert, kan dit leiden tot klachten elders in het lichaam. De osteopaat probeert het natuurlijk herstelvermogen van het lichaam te stimuleren. 

In de osteopathie werken we met drie systemen

– Het parietale systeem richt zich op het bewegingsapparaat, oftewel de botten, spieren, gewrichten, pezen en banden van het lichaam. Dit is het meest bekende deel van de osteopathie, aangezien veel mensen met klachten aan bijvoorbeeld de rug, nek of schouder hier terechtkomen. De osteopaat onderzoekt de beweeglijkheid van de gewrichten en de spierspanning om vast te stellen of er beperkingen zijn die klachten veroorzaken. Door gerichte manipulaties en mobilisaties van het parietale systeem kan de osteopaat die natuurlijke beweeglijkheid herstellen, pijn verlichten en de algehele houding verbeteren. 

– Het viscerale systeem omvat de inwendige organen, zoals de maag, darmen, lever, nieren en het hart. Elke orgaan heeft zijn eigen beweeglijkheid en interactie met andere structuren in het lichaam. Wanneer deze beweeglijkheid beperkt is door bijvoorbeeld littekenweefsel, ontsteking of spanning, kunnen er klachten ontstaan die niet direct gerelateerd lijken aan het orgaan zelf. Een osteopaat onderzoekt of er beperkingen zijn in de beweging van de organen en kan door zachten technieken de beweeglijkheid herstellen, waardoor het functioneren van het orgaan verbetert. Dit systeem is vooral relevant bij klachten zoals buikpijn, spijsverteringsproblemen, ademhalingsmoeilijkheden of menstruatieklachten.

– Het craniosacrale systeem heeft betrekking op de schedel (cranium), de wervelkolom en het heiligbeen (sacrum), evenals het hersenvocht dat door deze structuren stroomt. Dit systeem speelt een cruciale rol in het zenuwstelstel en de circulatie van hersenvocht, wat essentieel is voor de gezondheid van de hersenen en het ruggenmerg. Beperkingen in dit systeem kunnen leiden tot uiteenlopende klachten, zoals hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, slaapproblemen of zelfs emotionele spanningen. Een osteopaat gebruikt zeer subtiele technieken om spanningen in de schedel, de wervelkolom en het bekkengebied te verlichten. 

In de osteopathie is er altijd aandacht voor interactie tussen het parietale, viscerale en craniosacrale systeem. Hoewel elk systeem zijn eigen rol heeft, beïnvloeden ze elkaar voortdurend. Een verstoring in één van de systemen kan leiden tot problemen in de andere systemen. Daarom kijkt een osteopaat altijd naar het lichaam als een geheel, om de werkelijke oorzaak van klachten te achterhalen en het evenwicht te herstellen-.

"Find it, fix it, leave it"

- A.T.Stil

Voor wie?

Osteopathie is geschikt voor mensen van alle leeftijden, van baby’s tot ouderen. Het kan helpen bij een breed scala aan klachten, zoals rug- en nekpijn, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen, sportblessures en stressgerelateerde klachten. 
Daarnaast kan osteopathie verlichting bieden bij chronische aandoeningen, bewegingsbeperkingen en klachten door overbelasting of een verkeerde houding. Omdat osteopathie een zachte niet-invasieve behandelmethode is, is het ook geschikt voor kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen en pasgeborenen. 

Over mij

In 2020 heb ik mijn opleiding fysiotherapie afgerond aan de HAN in Nijmegen. Tijdens mijn studie ontdekte ik dat ik vooral de hands-on behandelingen het meest interessant vond. De fysiotherapie tegenwoordig beweegt steeds meer richting een hands-of benadering. Daarom besloot ik in 2020 te starten met de opleiding osteopathie. 
Osteopathie biedt een veel bredere aanpak, waarbij de gehele persoon centraal staat en niet alleen de specifieke klacht. Deze manier van werken sluit beter aan bij mijn visie op zorg en stelt me in staat om de oorzaak van klachten dieper te onderzoeken en te behandelen. 

Kosten en vergoeding

Afhankelijk van uw aanvullende zorgverzekering kunt uw wellicht een gedeeltelijke vergoeding voor de behandeling ontvangen. 

Neem vooraf contact op met uw zorgverzekeraar om onverwachte kosten te voorkomen. 

Het consult dient na de behandeling direct te worden voldaan, per pin of contant. U ontvangt een betalingsbewijs dat u kunt indienen bij uw zorgverzekering. 

ConsultDuurTarief
Intake45 minuten€97,-
Vervolgafspraak45 minuten€97,-